Proton Persona Espire Combi 2012


Hi there, here comes the new Persona Espire Combi 2012. It is redesigned from P321 platform and almost identical to the previous P321A render . This time I am using the Piano Finish Black AZ3, download from www.mrmaterials.com . Another render photo is the P321A equipped with cross kit. I think this cross model is not properly design by me. I will revise it later. Do you expecting Proton will produced this one?

Posted on 28 November 2011, in Car, HDRI, Illustration and Conceptual, Mental Ray, Proton, Studio Rendering and tagged , , . Bookmark the permalink. 10 Comments.

  1. Cool.

    I wish it is true..

    Nice 3D rendering u made so far. U work in proton?

    • Thanks Neo,

      BTW, this is just my impression. Neither I am not working with Proton.

      I hope someone out there (‘otai’) will give me some tips on how to make a good render photo.

  2. bro, saya suke semua station wagon. Tapi ada satu car maker jer station wagon die mmg lawa bagi saya. Saab 9-5 sportcombi aero. Kan best kalau proton pelbagaikan Platform persona r.

    • Haha, jiwa kita ada persamaan bro. Saya memang minat estate.

      Saab punya cue ada lebih kurang Skoda (pandangan saya laa) Tapi Saab takde saiz macam Skoda. Paling kecik 9-2 (C-segment) tu pun based on Subaru Imprezza. Lain semua besar2.

      Dengar hari tu nak cari 407 Evante? (Saya pun dah stop cari 307 SW). Haha

      • hahahaha.. Dah servey. Tapi harga masih mahal. Ada org suruh tunggu tahun depan. Sebab deorg bust susut nilai. Jadi harga mungkin Kurang. Tapi yg pasti saya nak tengok Persona r dulu. kalau ok, baik amik persona r berbanding 407 evente. Tapi kalau x d aral, nak amik evente nh pasal spec, safety and package die mmg full. Tapi aper2 pun tengah simpan duit muka banyak2.. Malas nak kene ulang alik bank pasal loan.

  3. Tapi bro sebab harga dlm 70K yg buat pening tu. Event c8 and ulysse pun price range 40-60k jer. Lagi berbaloi. Sebab saya minat mpv, 3 jer yg masuk dlm list saya termasuklah 807. Kalau bro mana lagi ok..?

    • Peugeot 807, Citroen C8 dan Fiat Ulysse sama je (Eurovans). Cuma agak hairan kenapa 807 lebih mahal sikit daripada Fiat dan Citroen.

      Kalau saya yg bias Pug ni memang akan pilih 807. Kalau bro betul2 nak tiga2 mpv ni, saya sarankan bro identify workshop specialist utk engine PSA nih dulu. Tahu2 jela enjin PSA tak boleh servis bawah pokok. Kalau di Klang Valley ni, ada satu workshop yg special enjin PSA kat Puchong. Ada yg hantar Renault, tak tahulah betul ke tak..

      Saya masih berminat pada 407 Evente. Tapi tengok2 harga dia dah sama dengan 308 Thp pulak..Dah terjatuh hati kat thp plak skrg nih..Dalam masa yg sama, 308 Vti dan Focus juga berada dalam list saya..Dan yg terbaru Renault Clio III..hahaha

      p/s: Mula2 memang aim kereta besar2 nih. Bila wife dah angkat Persona HLine, tiba2 terminat kereta compact conti pulak..

      • hahahaha..

        Sebenarnya kalau saya semua kene service kat ipoh. Fiat, pug and PSA leh service under one roof pasal engine and transmisi semua sama. Tapi saya still minat sangat fiat. Tapi itulah, part die yg problem. X silap UKAY perdana jer ada Fiat service. Tapi ntah la.. Tengok2 balik minat pulak dengan scoda octavia. Ish..

      • Skoda asanya maintenance budget tinggi sikit. Tapi still ada workshop specialist. Jika di Klang (rumah saya di Klang), Pantai Baru ada jual Skoda Octavia dan Fabia. re-con belum register lagik. Rasanya kat situ pun ada specialist Skoda.

        Takpe bro, ada masa memang saya sentiasa mencari workshop specialist kat area lembah klang nih. Agak susah, sbb maklumlah bila tanya kawan, kawan pulak geng civic yg memuja vtec. Tengok conti macam nampak hantu..

      • sebab kat area kl klang senang. Saya area taiping nh aper jer yg ada. kalau dekat pun penang je la. Ipoh ntah ada ntah dak. Tapi saya still pending nak amik kereta aper. Parents mmg suruh tunggu dulu sebab apak boleh support sikit (duit muka). Tapi itulah, sebab gaji yg x seberapa dan semestinya swasta buat berfikir banyak kali Loan lepas x . Last rasenyer x beli kereta la sampai kereta warisan mak berderai..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: