Proton Saga FL 2011 3d Model 3DS Max (WIP)


Update 25 June 2011

Here comes the first render of my Proton Saga FL 2011.

Just wait on my New Proton Saga Iswara 2011..Thanks

————————————————————–

Salam.  Finally I manage to get out from busy June 2011..For now, I am ‘getting into’ my Proton Saga FL. Let the New Saga Begin..

As for the extra thingy..Proton Satria Neo S2000 Low Poly .3ds file is now available for download!!!! For those who are playing with Zmodeller, you may try this one for your Need For Speed Underground 2..(link attached)

http://www.4shared.com/file/nejLVkeI/neo_3ds_file_3.html

Posted on 21 June 2011, in Car, Downloads, Proton and tagged , , , . Bookmark the permalink. 24 Comments.

  1. saya nak tanya macam mana boleh buat kereta 3D macam anda
    Boleh berikan cara-cara membuatnya ??

    • Anda perlukan software 3d. Disini saya menggunakan Autodesk 3DS Max 2009. (Software lain adalah seperti Maya, Alias, Rhino, Blender dan banyak lagi)

      Cara membuatnya; saya ada memaparkan satu Tutorial membina model 3d Peugeot 308 2008

      https://fridzmax.wordpress.com/2011/05/23/3ds-max-tutorial-1-peugeot-308-2008-bahagian-1/

      Tutorial ini belum tamat lagi. Dengan Tutorial ini, target saya agar pembaca dapat/boleh membina 3d outline utk model yg kita hendak bina. Selepas ini baru kita akan pergi kepada Detailing and Refinement.

      Selamat Maju Jaya

      • It is very nice work!!!!
        haha
        can you sent me the blue print or 3d max file for reference
        wan to learn from you=)

      • Gary,

        You can download the max file from my pages. Go to “Free 3d Models”.

        The blueprint, I have no blueprint. It is hard to find Proton’s blueprint. Unlike other car manufacturer. This is so sad..

  2. thanks ya…

  3. saya nak tanya, dimana saya boleh dapat blueprint kereta Proton Saga FL? Kalau saudara boleh kongsikan, lagi bagus..

    • Sebenarnya saya lukis semula blueprint Saga FL tu dgn AI. Hampir mustahil nak cari blueprint model Proton dalam internet.

      Kalau bro nak, nanti saya emailkan. Softcopy ada di rumah. (Sekarang di pejabat)

      • ok, dah dapat.. thanks 4 sharing..saya baru nak belajar2 modelling kereta..
        sebenarnya saya cuba cari blueprint proton saga blm lama, tapi x jumpa2 kat internet..
        mana la tau bro ada source website yg ada..

        bro, saya x pakai mental ray.. saya pakai vray untuk renderer fyi..

      • Mana ada source bro. Saya bukan insider pun. Haha

        Saya dah tak pakai vray. Sbb vray saya dah corrupt. Tu yg pakai mental ray je tu. Ingat nak minta tolong bro render kan 3d model saya laa..Bab render ni saya kurang sikit.

  4. oo..bro pakai max ori ke?
    saya pakai pirate je..freelancer macam saya mana mampu nk pakai ori..hahaha

    boleh je klu tolong render sket2, saya pon bukan pro lg, tahap newbie lg..
    render pon lebih kurang bro jugak..haha

    • Kaya-nya aku pakai ori…haha. Tapi kalau cari makan guna max, rasanya baik pakai yg ori.

      Camni, dulu pernah install vray. Boleh pakai dan puas hati. Satu hari install lagi plug in apa entah, terus vray saya jammed. Install baru dah tak dapat. Boleh render tapi keluar watermark vray..kacaulaa beb. tu yg skrg bertungkus lumus pakai mental ray. Mental ray ni kalau pandai, mmg cantik. Tapi kalau tahap budak sekolah macam saya ni, memang hampeh result-nya. haha.

      Sekarang duk cari juga plug in vray. harap akan ketemu jua..he3

  5. hahaha..mmg x mampu la, max ori harga lam rm13.4k kat m’sia..tu x trmasuk dgn plugins ori lg..pastu tiap2 tahun nak kena hapdate lagi..
    klu job kencang pon blom tentu nak bli ori..

    alaa bro, senang je download kat mana2 cg forum, mmg belambak software n plugins pirate ni..
    bukan nk galakkan pakai pirate, tp apa bleh buat..hehe

    bro pakai mental ray pon ok jugak, x ramai yg pakai mental ray ni..klu dah pro nnt bleh la buat tutorial render setup plak..
    tp klu pakai vray, budak tadika pon bleh jd pro sbb source internet byk n senang nk cari..
    hehe..

    • Yup, saya setakat nak mod kereta Saga FL ni secara suka-suka takkan nak pakai yg ori. Pakai yg RM12 pun dah puas hati. keh3.

      Saya setuju vray agak mudah dikendalikan. Mental Ray kena pandai play setting dan lighting. Rumit plak nak pakai. Saya pakai mental ray ni pun sbb keterpaksaan laa..kalau ada vray, mana nak tengok Mental ray ni..huhu

  6. bro fridzmax, sy pn nk blueprint utk proton saga FL 2.. bleh emel kt sy? hehe..

  7. Halo, can i ask for blueprint for saga FL, especially top view? Our lecturer ask us to model this car but we cant find top view of this car >.< Appreciate if u can help🙂

    • Yuki,

      Ahah, I also don’t have top view of this Saga FL. This 3d model is developed without top view plane and it is merely just based on assumption.

      It is hard to find Proton’s blueprint. Or maybe we can’t find it in any website.

  8. Bro..klo bley nk blueprint saga blm boley x? Utk project final year sy..kalo boley emailkn kat sy..nk bayar pon xpe laa…tp murah2 la sket..sbb nk blueprint je..sy nga desperate ni..x grad klo x lukis body tu..hehe

  9. salam. saya tenga mencari interior measurement untuk 3D model saga BLM untuk research projek sy. fridzmax ade tak interior measurement 2. i really appreciate if fridzmax could insist in help me..huhu..

    • Salam,

      Intan, bukan insist lagi..tapi saya memang tak boleh tolong. Sbbnya, saya memang takde blueprint sebenar Saga BLM ni. Semua artwork 3d saya berkenaan model Proton, semuanya berdasarkan vector yang saya lukis sendiri. Saga FL diatas ni pun, out of proportion..

      BTW, kenapa ramai sangat yg buat project pasal Saga BLM ni ye? Pensyarah korang suggest atau memang korang saja2 pilih Saga BLM?huhu

  10. boleh convert ke wtd file utk masuk ke game mcm gta???

  11. Bro aku dh import keta saga fl tu kat zmodeler ….tapi kan texture dye tak de…nape ah?….plss reply

  12. Bro, tak boleh dowload lah

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: