New Perodua Myvi 2011 in 3ds Max


Salam. While Myvi 2011 is about to launch, I just finished my Myvi 2011 in 3ds max. The final render is not complete yet. But I try to show my Myvi 1st before Perodua do.

I have tweak the front end of this Myvi. The headlamp, grill, fender and hood still remain original. This design is so inspired from Citroen DS3 R3. The wheel arc and rear spoiler are directly taken from my Satria Neo S2000.

The photo themselves are rendered using Mental Ray with photometric light exposure control. The set up is very simple (near to default setting).

Another photo added on 19th Mar 2011. Dream on Myvi going to be a rally car. Just dreaming..huhu

That’s all. Thanks and Salam.


Cetakan biru bagi Perodua Myvi 2010 3ds Max diatas berasaskan model Toyota Passo 2010. Telahpun dikemaskini di galeri.

Posted on 16 March 2011, in Car, Mental Ray, Perodua, Studio Rendering and tagged , , . Bookmark the permalink. 17 Comments.

  1. Nice bro, memang terbaiklah. Aq skrang ni pn guna 3DS Max juga sebelum ni Lightwave. Dan aq skrang tengah buat satu model kereta Fiat Panda tahun 2003 tapi ada problem, boleh x tunjukkan cara-cara nak guna Mental Ray (dari A sampai Z). Nnt emailkan gila_roket@yahoo.com

    • Bro,

      Saya xpandai sangat pun. Banyak belajar dari tutorial dalam blog orang je.

      Saya kongsikan kat blog ni jela, lebih senang orang nak baca dan boleh otai2 3d komen.

      Tapi normally saya main adjust kat ‘environment’, saya guna mr photometric exposure control dan main adjust kat setting camera. Jika bro biasa main camera DSLR, agak senang nak faham term seperti aperture, ISO dan dsb.

  2. akom bro. mmg lawa la myvi 2011 ni:). model ni base on blueprint 2008 myvi ke bro? mmg cntik la ble wat prubhn kt headlamp ngn grill die.

    sy nk wat request la bro, kalo bro ad blueprint yg dguna ntk myvi ni, bole x share? myb bole sent pd email sy ni, kalo bro ad mase, hope x mnyusahkan he2:) :
    baimania88@yahoo.com

    • Salam,

      Terima Kasih sebab drop komen di laman ini.

      Untuk makluman bro autoboy, Myvi 3d model diatas itu dibina berdasarkan Toyota Passo 2010. Perhatikan pada pillar terakhir/C-Pillar Myvi ini yang ternyata sangat berbeza jika dibandingkan dengan Myvi 2008 (Myvi sedia ada).

      Model asal Passo 2010 ini agak roundish dan ringkas. Dan untuk itu, saya cuba tampilkan rekaan grill yang berbeza. Disebabkan saya tergila-gilakan sangat Citroen DS3, jentera rally Sebastian Loeb, jadi saya masukkan saja rekaan bumper depan DS3 ke dalam Passo ini. Hasilnya, ia adalah rekaan yang ringkas (tukang mold PU senang nak buat) tetapi up-to-date. Walaubagaimanapun saya gagal menyuntik ciri-ciri eropad pada Passo ini.

      Sedikit masa lagi (kalau ada masa) saya nak cuba meng-VW-Golf-kan Passo ini. Idea sudah ada, tinggal tangan je malas nak menconteng. Hahaha.

      Sekian

      • TQ 4 sharing bro:) sbnrnye sy ad try google blueprint ntk myvi sblm ni, tp x jmpe yg ad top view, maklumlh..sy ni amateur lg dlm 3D modelling ni..nk mklumt lgkap saje..ha2. google perodua myvi, myvi, 2008 myvi..x dpt2.. passo 2010 rupenye..adoi, cane leh x prasan C pillar 2..x terfikir pn nk google passo ha2. TQ lg skali bro:)

        mnarik n infomatif blog ni, trutamanya impression ntk 2011 honda city, very nice. hope project meng-VW-Golf-kan Passo ni selesai sikit masa lg. looking 4ward to see ur future works:)

      • Oklah tu..saya pun bukan pandai pun. 3d main2 je ni..hehe

        Sebenarnya Honda City 2011 tu agak out-of-proportion jika dilihat daripada bahagian sisi. Ia asalnya bersaiz Civic FD2, adjust2 bahagian interior dan passenger seat, dapatlah B-segment punya saiz.

        Untuk tahun ni tak dapat lagi wahyu nak design kereta baru. Jenuh dah belek website, majalah kereta..

  3. salam bro..
    nak mintak tolong emailkan softcopy .3ds file tuk myvi ni boleh?nak mod myvi saye..
    download 3dsmax yang provided tu xleh gune sebab mayb guna latest version of 3ds max.saya 3ds max 8 je. kalau boleh emailkan la .3ds ke email saya phantoscope@hotmail.com.. bukan file .max ye.tq.
    salute~!

    • Salam,

      Owh, xboleh execute ye file .max tu…Saya agak jarang juga bagi orang file .3ds. Sbb kebanyakannya jadi low resolution bila buka nanti..(Atau mungkin setting export file tu tak betul)

      Anyway, saya cuba buatkan .3ds. Kalau file .obj boleh tak? Tapi saya biarkan separuh, takde shell, xde turbosmooth, xde symmetry..

      Saya pakai 3ds max 2009 32 bit je. Bro pakai render engine ape?

  4. klau file obj pun acceptable.send je ke email.. saya pakai vray max. budak2 pergh.com gak kan?

  5. wow… sungguh hebat… nak tau pakai 3ds max braper?

  6. bro, macam mana nak downloadkan 3D model MyVi ni?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: