Proton Satria Neo R3 Initial Render 3ds Max


Salam. It takes hundred of times to render my Satria Neo R3..This is my first try working with background view, matte/shadow material, environment switcher. Never give up learning this 3d…Its time to finish my Neo S2000..thanks

Viewport photo..

Posted on 15 February 2011, in Car, HDRI, Mental Ray, Proton, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink. 31 Comments.

  1. waahh.. bagus2..
    teruskan usaha bro~
    semoga berjaya!

  2. salam bro, lawa lah NEO tu..
    knp x render pakai V-Ray?
    bro model base on Blue Print ke?

    • Salam bro.

      Vray saya dah corrupt. Mungkin terdapat plugin yg redundant atau overlap tak pasti. Jadi terpaksa bersusah payah dengan Mental Ray laa..

      Yup bro, Model base on blueprint yang boleh dikatakan accurate jugak. Saya ambil somewhere kat website japan..dah xingat katne.

  3. haha…cun jugak mental ray tuh yer.
    xberapa pandai sgt pakai mental.
    btw, bro leh share x blueprint neo ni ?
    berminat nak try model.
    kalau x mnyusahkan la.🙂
    ni email saya :
    gunzz9xp@yahoo.com

  4. hi bro.

    gua dari CBT – New Sunday Times. gua tabik lu punye 3D..aku x penah nk siapkan work aku kalo nk buat vehicle.separuh jalan da drop project.hahaha..

    model ko mmg cun dah.render je ko bole perbaiki..aku pon x suke sangat gune v-ray (sbb pc aku xdela power sgt) haha. ko try buat kaler kuning Neo S2000. cun dowh.x pon ko buat kaler neo R3 tu..kalo ko ade mase, buat je neo ni jadi R3..

    adjust lighting tu bro. gune mental ray pon da bole. ko bole buat nye..
    looking forward for it!🙂

    thanks.

    • buat kaler cmni pon ok gak bro:

    • Thanks bro..

      Buat masa ni saya masih lagi tercari2 setup yang sesuai untuk render guna mental ray. Vray macam senang sikit. Simple setup pun dah bagi result cantik. Mental ray ni, puas pusing kiri kanan atas bawah pun, susah nak dapat result cantik.

      Sekarang sedang bertungkus lumus dengan Neo S2000 dan Neo Cusco Gr. N2. Sempena APRC 2011. Huhu. Kena siap render cepat. Nanti nak duk dalam estet kelapa sawit tengok rally. huhu

      • yep.mental ray susah sket nk dpt setting yg ok.tp kalau dapat, bole je jd cm vray bro..😀

        mmg stail la ko punye model wei.kalo ko share ngan aku ok gak.bole aku main2 render then share kat ko.haha.

        sabtu aritu baru aku g event proton..dapat la naik neo s2000 jadi copilot.nasib baik x terkincit..hahaha.

        teruskan usaha ko bro..aku akan bookmark blog ko.eh.da bookmark da pon..

      • Hoho, tq byk sbb meng-bookmark-kan site saya nih.

        Saya tengah berusaha utk meng-upload Neo S2000 ni kat mediafire/4shared ke atau ape2 web file sharing. Dah ramai yang berminat nih.

        Bukan ape, bab modeling bolehlaa makan sikit2. tapi bab render alahai xreti den. hoho. Jadi sekarang kene out-source-kan rendering laa.

        Pergh, jadi co-pilot Neo S2000 tuh..baca pace note tak?huhu. Jumaat ni saya bertolak ke JB utk mengikuti APRC 2011 selama 3hari. Minat rally nih.huhu

  5. Satria Neo S2000 3d obj file telah siap di upload.

    Click>
    http://www.4shared.com/file/Z_ACFaN_/Neo_S2000_150211.html

    Thanks

  6. pergh terbaik choi… aku moding gak kete neo nie sbb nak masokkan dalam game tp slalu sangkut stenga jalan..cume aku gune zmodeler… knape ko x modding kereta nie masok dalam game ek? need for speed ke?? pergh msti caya kan…. nape ek?

    • Masukkan dalam NFS? Boleh ajar saya camne nak buat? Jika berjaya, ini sesuatu yang sangat menarik.

      • amirsyukri

        ok.untuk masukkan mod kerete dalam sesuatu game, ade tool tersendiri yg dcipta oleh modder game tu… contoh macam game need for speed most wanted. ade tool name arushan tool, die nie yg buat mod untuk game tu, so bnyakla kete2 yg leh diimport masuk.bace la blog nie, die ade ajar care nak buat kerete ngn import masuk nfs most wanted. ko penah dengar x Test Drive Unlimited ? game nie paling senang nak import mod, cume kene pakai Zmodeler je…

      • Pakai Zmodeler? Em, kalau terpaksa pakai blender boleh laa import dari software saya ni. Zmodeler saya taktaulaa..

  7. amirsyukri

    entah..rasenye same je ko macam 3ds max. saye pon nk bkajar gak 3ds tp still terkapai2..hehehehehe.. nak tanye.. .obj tu dari 3ds max ea?

  8. Penunggu Mod Proton Most Wanted

    wow..ok ni… amacam? mod nfs most wanted convert model PROTON WIRA dan PROTON GEN 2???? mod most wanted takde PROTON punya model lagi.. dah 2012 ni… menunggu je…

  9. bro fridzmax, bleh x convert kreta2 ni utk game gta san andreas.. msti best lau dpt drive kreta proton ngn perodua dlam game ni…especially satria neo cps, inspira -klau nk tgok yg modeler2 luar ngare wt utk game gta sa- link=
    http://www.gtainside.com/en/download.php?do=cat&id=116

  10. blackwidowhacker

    salam bro fridzmax…bleh x tlg buat model satria neo yg sizenye mcm ni
    http://aironeracing.ovh.org/aironeracing/NFSMW%20AUDI%20A3%203.2%20QUATTRO.zip
    sy nk gne model neo ni utk mod nfs u2…

  11. salam …sy wakil dr kelab toyota seg ae 101..mtk tolong buat rendering model kereta ..rasa teruja plak tgk hasil tangan tuan….

    • Salam Paijay,

      Maaf kerana terlalu lambat reply. Kurang aktif update posting sekarang, sibuk dengan kerja, belajar dan anak kot. Huhu.

      Mengenai render Toyota AE 101, saya masih mencari gambar yg sesuai utk dijadikan blueprint. Agak susah nak cari. Macam Proton Saga Orion juga, model2 lama ni nampaknya semakin mendapat perhatian.

      Namun saya akan kembali aktif menghantar posting selepas ini. Sekarang render benda lain. Haha.

      TQ sbb landing dalam blog saya.

  12. salam…. kalau nk tuka 3dmax ke zmodeler kene adew software. dh adew kt google .tpi x ingat lah name software tu.

    • Tak pernah pakai zmodeler…ok ke pakai engine tu?

      Saya duk belajar Alias sket2..takde tuk guru nak ajar. Nak belajar 3ds max dgn Pusat Giat Mara tak dapat. Mungkin Giat Mara target student yg berbeza latar belakang..

  13. macam mane nak ambil kereta proton?

  14. Salam saudara, saya amat teruja bila tengok ada blog ni, hihihi possible tak kalau model ni boleh convert kepada SketchUp file, sebab saya ingin mencuba untuk mengaplikasikan pergerakan fizik pada model Neo, https://3dwarehouse.sketchup.com/by/amirul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: