Render of Fridz’s Design


Salam..I just get some knowledge from reader Animous to set daylight system in my 3d model. As for the result, I managed to get play with it. And for this column, Lets take a look on 3 of my models combined in one frame and rendered with Daylight System.

Thanks Animous..

From left; Proton Savvy IRC Concept, Mazda 2 and Aygo-Based model…

The Aygo model seems like too big refer to Savvy and Mazda size. Very sorry about that.

Posted on 13 November 2009, in Uncategorized. Bookmark the permalink. 4 Comments.

  1. wah…cun tu! dah lengkap koleksi 3d small car tu..pasni leh buat sedan pulak..

  2. Savvy IRC tu nampak paling hensem.Render mmg dah cun dah. Mazda tu nampak mcm ada kerusi kat dalam, cun2.Cuba bro main skit dengan angel gambar. mesti lagi cun. Bro boleh dapat idea dari gambar2 autoshow, tengok macamana dorang tangkap gambar, dari sudut apa yang best. saye perasan yang wheel arc (tempat tayar) tu warna body. kalau warna hitam lagi nampak real.last skali brkenaan material dan lighting, kalau bro render guna mental ray saya cdgkan bro pilih material yang khas utk mental ray. biasaya ada perkataan (mi) atau (mr).TQ sebab bagi reference kpd saye dan blog saye. hehe

  3. Tq animous,Dah tegur baru saya perasan yang 'longkang tayar' tak diwarnakan dgn color hitam.,Anyway, thanks sbb bg tips yang sgt dikehendaki oleh saya.hehe.Mazda 2 tu adalah satu2nya model yang saya tambah interior. xdetail tapi simple.(just nak bg nampak dari luar)Ha, bro animous, apalagi, present mi dan mr plak laa…Saya dahulukan dgn ucapan terima kasih.hehe

  4. Bro Fridz,haha tegur menegur mmg bagus, boleh tingkatkn prestasi.. bro pun boleh komen saya punye kerja jugak. takde mslhNak sy buat tutorial psl mi dan mr ke? haha boleh kot cuma xde cukup ilmu lagi ler.. kang salah pulak..tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: